
Ülkemizde neredeyse her şehirde birçok özel okul var. Hatta dershanelerin kapatılması gündeme geldikten sonra verilen teşvikle de özel okul sayıları oldukça arttı. Bunların fiyatları, okulların altyapıları, sosyal imkanları, eğitim yaklaşımları, kurucularının dünya görüşü vb. hususlar farklılaşabilmekte. Peki, bu durumda neye göre tercih yapmak lazım?
Bu soruya, tercih yapacak aileyi ve öğrenci yakından tanımadan kapsayıcı bir cevap vermek mümkün değil. Ancak, kendi tecrübelerimden hareketle, genel bir takım hususlara dikkat çekebilirim.
- Özel okul tercihinizdeki amacınızı netleştirin.
Çocuğunuzu neden özel okula vermek istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı en önemli kriterlerden biri olacak. Bu soruların cevaplarına göre, çocuğunuzu göndereceğiniz özel okulun değişmesi beklenir.
- Okulun olimpik havuzu ve spor kompleksi olsun diye mi?
- Sosyal aktivitelere bol yer verilmiş ve ilçe, il, ülke genelinde başarı sağladığı için mi?
- İyi bir yabancı dil öğrensin diye mi?
- Çocuğu fazla sıkmasınlar diye mi?
- Daha ciddi bir eğitim alması için disiplinli bir ortamda yetişsin diye mi?
- İyi bir eğitim iddiası yok ama dünya görüşü size yakın diye mi?
- Çocuğunuzun bireysel özelliklerini düşünün.
Çocuğunuzun yeteneklerini, ilgi alanlarını, ihtiyaçlarını ve başarı düzeyini belirleyin. Özel bir başarısı ya da yeteneği olan çocuğunuza devlet okulunda sunulmayan bir hizmet özel okulda sunulabilir. Bu da sizin tercihinizi olumlu yönde etkileyebilir. Aksine, çocuğunuzun disiplin sorunu vardır ve göndermeyi düşündüğünüz özel okul, çocuğunuzun bu sorununu derinleştirebilir.
- Okulun özelliklerini araştırın.
İlk iki madde de ki soruları cevapladıktan sonra uygun okulları belirleyin. Belirlediğiniz okulları bizzat ziyaret edin. İlk elemeden sonra kalan okullara gerekirse birkaç defa gidin. Bu ziyaretler hem çocuğunuzla hem de çocuğunuz olmadan olmalı. Okul hakkında bol bilgi toplayın. Reklamlara kanmayın. Diğer velilere ve okuldan mezun olan kişilere danışın. Okulun öğretmen kadrosu hakkında mutlaka araştırma yapın. Kadronun ne kadarının yeni eğitim-öğretim yılında devam edeceğini de göz önünde bulundurmayı unutmayın. Ön yargılı olmayın. Bazı marka değeri olan zincir okullar her şubede aynı başarıyı sağlayamayabilirken, bazı yerel işletmelerin de daha ilgili ve az sayıdaki öğrencinin başarısına odaklı büyük işler çıkarabileceğini unutmayın.
- Evinize yakınlık-uzaklık konusunu asla gözardı etmeyin.
Özellikle küçük çocuğunuz varsa, sırf “iyi” diye bilinen bir okula gitsin diye, çok uzakta bir okula göndermeden önce en az 5 hatta 10 kez düşünün. Büyükşehirde yaşayan bir çocuğun her gün serviste toplam 1-2 saat harcamasının, bedensel ve psikolojik gelişimi üzerine muhakkak bir etkisi olur.
umarım faydalı olur =)
YanıtlaSil